Холодний асфальт

Холодний асфальт – модифікована асфальтобетонна суміш (дрібнозерниста або піщана), вперше розроблена канадськими фахівцями як новий матеріал призначений для асфальтування невеликих ділянок та ямкового ремонту доріг. Проведення дорожніх робіт з використанням холодного асфальту можливе за несприятливих погодних умов (дощ, сніг, низька температура повітря), виробником заявляється, що матеріал при цьому практично не втрачає своїх властивостей.

Особливості ремонту з використанням холодного асфальту
Матеріал поставляється у готовому для використання вигляді.
Не потрібно попереднього розігрівання.
Не потрібне залучення великої дорожньої техніки.
Скорочується вартість асфальтування та ямкового ремонту доріг.
Введення відремонтованої ділянки в експлуатацію одразу після укладання матеріалу.
Порядок проведення ямкового ремонту доріг з використанням холодного асфальту
Розмітка дефектної області дорожнього покриття по периметру (площа однієї картки трохи більше 5–6 м2).
Нарізка швів в асфальтобетоні за контуром розмітки.
Видалення старого та зруйнованого покриття.
Очищення дорожньої ями від сміття.
Розігрівання стін та дна дорожньої ями газовим пальником (не обов’язково).
Обробка країв дорожній ями бітумною емульсією.
Укладання холодного асфальту (товщина шару 3 – 5 см, якщо яма має велику глибину, необхідно компенсувати цей розрив шаром щебеню).
Вирівнювання та ущільнення холодної асфальтобетонної суміші за допомогою віброплити або ручної ковзанки (ущільнення повинне проводиться від країв дорожньої ями до її центру).
Даний порядок дій рекомендується для отримання найкращого результату при використанні холодного асфальту. У разі екстреного ремонту холодний асфальт можна укладати без попередньої розмітки, нарізки, видалення старого асфальту та обробки бітумною емульсією. Потрібно лише видалення зруйнованих та нестабільних частин асфальту, очищення дорожньої ями від сміття та безпосередньо укладання холодного асфальту.

Холодний асфальт випускається в поліетиленових мішках та пластикових відрах різного розфасовування. Допустимий діапазон температур для виконання укладання холодного асфальту від +40 до -20 °C. Приблизна витрата матеріалу 50-60 кг на 1 м2.