Ресайклінг. Сучасна технологія відновлення дорожнього покриття

Завдання: зростання інтенсивності руху пред’являють до верхнього бітумного шару високі вимоги. Асфальтові поверхневі шари не витримують ці надмірні навантаження, унаслідок чого утворюються дефекти у вигляді колії від коліс, виснаження поверхні та тріщин.

Технологія: пошкоджений асфальтовий шар прогрівається за допомогою установки попереднього нагрівання та реміксера. Цей бітумний шар розпушується розпушувачами, що обертаються. Потім до нього додається суміш, що коригує. Готова суміш знову укладається за допомогою бруса «варіо» відповідно до профілю. Особливістю методу «ремікс» і те, що процес відновлення здійснюється за один робочий прохід.

Рішення: метод «ремікс» фірми Wirtgen є технологією, за якої усунення таких дефектів здійснюється методом «ресайклінг». Наявне покриття переробляється, покращується та відповідає вимогам, як новий шар. Метод «ремікс» підходить для відновлення всіх асфальтових доріг від бічних вулиць до автострад.

Прогрівання полотна
Шляхом нагрівання полотна приблизно 120–150°C бітумна маса покриття розм’якшується. Батареї інфрачервоних випромінювачів, що живляться газом пропаном, дають необхідну теплову енергію. Для розкладки нагрівальних елементів до заданої робочої ширини достатньо лише кілька прийомів. Тиск газу окремих нагрівальних елементів можна регулювати окремо. Таким чином, є можливість дозування тепла в залежності від температури навколишнього середовища, робочої глибини і властивостей покриття.

Розпушування покриття
Покриття розпушується валиками, що обертаються, зі спірально розташованими на них твердосплавними зубами до необхідної глибини. Робоча ширина регулюється безступінчастим натисканням кнопки. За допомогою плануючих ножів покриття точно зіскаблюють і розпушена суміш подається в змішувач.

Регенерація старого асфальту
Рецептура добавки визначається з урахуванням аналізу бурового керна дефектного поверхневого шару. Ця добавка може бути сумішшю, мінеральним матеріалом або сполучним засобом. Коригуюча добавка поєднується з матеріалом покриття в змішувачі примусової дії. Додаткова суміш доставляється до реміксера на вантажівках і перекидається у приймальний бункер. Подача в змішувач та дозування здійснюється через регульований конвеєр. Новий в’яжучий засіб знаходиться в баку, що обігрівається, на установці. В’яжучий засіб дозується і збризкується за допомогою насоса з регульованим числом оборотів. Двухвалий змішувач примусової дії перемішує добавки з матеріалом покриття до гомогенного стану і безперервно викладає суміш у вигляді валика перед брусом суміші.

Укладання регенерованого матеріалу
Суміш, викладена на нагріте полотно, укладається за допомогою плавно регульованого сумішеукладочного бруса відповідно до профілю полотна. Роздільний нагрів полотна забезпечує гарне зчеплення шарів за рахунок укладання «гарячого по гарячому».