Змішання на дорозі

Перемішування мінерального матеріалу з терпкими є дуже відповідальною операцією. Для змішування, крім грейдерів, використовуються також дискові борони.

Перемішування грейдерами або автогрейдерами полягає в поперемінному збиранні мінерального матеріалу у валики з подальшим його розрівнюванням і повинно продовжуватися доти, поки суміш не набуде однорідного забарвлення і не зникнуть окремі плями з надлишковим або недостатнім вмістом в’яжучого. Крім грейдерів, для перемішування можуть бути успішно використані при невеликій товщині шару, що покращується, і багатоножові планувальники.

Змішування на дорозі ґрунту або мінеральних матеріалів з бітумом або дьогтем може бути також здійснено за допомогою пересувної установки. У цьому випадку на підготовлену основу валиком виставляють матеріал, що підлягає змішуванню. Цей матеріал з дороги підбирається самохідним (на гусеничному ходу) навантажувачем Т-61, який подає матеріал в бункер пересувного змішувача, що буксирується ним.

У пересувному змішувачі відбувається перемішування мінерального матеріалу з терпким, після чого суміш подається на дорогу, де розрівнюється грейдером і ущільнюється котками. Пересувні змішувальні машини забезпечують кращу якість суміші порівняно з перемішуванням грейдерами. При обробці змішуванням на дорозі ґрунтів їх попередньо розпушують і подрібнюють плугами та дисковими боронами. Робота змішувача забезпечує будівництво в двозмінний робочий день 1 км дороги шириною 7 м при товщині обробленого шару 7 см. Змішування на дорозі може проводитися також за допомогою дорожніх комбайнів, що складаються з змішувача, що пересуває на гусеничному ходу, і профільного причіпного розташованого ззаду на полозьях.