Будівництво дорожніх покриттів із застосуванням бітуму та дьогтю

Перевезення та вивантаження бітуму та дьогтю. бітумні та дьогтьові бази Пристрій автомобільних доріг із застосуванням в’яжучих бітуму та дьогтю нерозривно пов’язаний з операціями з прийому, зберігання та підготовки до використання цих в’яжучих.

Ці операції здійснюються на бітумних (дьогтьових) базах. Вибір місця розміщення бази залежить передусім умов розвантаження і дальності возки в’яжучого до місця роботи.

На будівництвах промислових підприємств бітум та дьоготь витрачаються, крім дорожніх робіт, та на загальнобудівельні роботи. У умовах доцільно створення єдиних баз із передачею в ведення організацій, здійснюють дорожні роботи, як основних споживачів. У разі великого промислового будівництва бітумні бази часто мають у залізничних глухих кутів біля залізничних станцій.

У тому випадку, якщо район виконання робіт розташовується на значній відстані від залізниці, бітумна база влаштовується біля траси автомобільної дороги, що будується, а у залізниці влаштовується прирейковий бітумний склад, що грає роль перевалочної бази.

Бітумні і особливо дьогтьові бази повинні розташовуватися на деякому віддалі від житлових будинків, контори, лабораторії, з урахуванням напряму панівних вітрів.

Залізницею в’язкий бітум перевозиться переважно у спеціальних бітумних цистернах або бункерних напіввагонах, обладнаних спеціальними пристроями для розігріву бітуму, що забезпечує швидке їх розвантаження.